Skip to main content

Milí naši, STÁLE DOBRÍ!

Navštívili sme krásnu pekárničku v srdci Bratislavy- Presburg Bajgel.
Blíži sa čas Vianočný, každá správna gazdinka sa pripravuje prvé vianočné pečenie a tak aj naša Majka Drahošová, neodolala príležitosti naučiť sa, ako sa pripravujú pravé poctivé bajgle. Lenka a Tomáš pečú ručne a s láskou, podľa originálneho receptu z roku 1890 – 1900.🎄

 

 

 

Pressburg bajgel

Cesto:

300 g     hladkej múky
300 g     polohrubej múky

5 g          soli
180 g     masla
2             žĺtka
40 g       droždia
60 g       práškového cukru
100 ml vlažného mlieka
2 ks        žĺtka na potretie

Maková plnka:
200 g     mletého maku
80 g       práškového cukru
citrónová kôra
1 ks        vanilkového cukru
horúca voda – podľa potreby
Orechová:
100 g     mletých vlašských orechov
50 g       práškového curku
1 PL       rumu
1 ks        vanilkového cukru
horúce mlieko – podľa potreby

Postup:
Originál bajgle musia byť ručne robené, bez chemických prísad. Podľa tradícií sa robia makové, alebo orechové, ktoré sa líšia od seba tvarom. Makové sú v tvare polmesiaca a orechové v tvare podkovičky.
Bajgel musí obsahovať minimálne 40% plnky z hmotnosti cesta.
Po vykysnutí cesta sa majú vytvoriť dva valčeky, nakrájať asi na 25 g kúsky, z nich urobiť menšie guľky a nechať kysnúť. Ideálne je vážiť cesto, aby bola veľkosť rovnaká.
K žĺtkom treba priliať trocha mlieka, vymiešať, natrieť a dať do prievanu na pol hodiny, kým obschnú. Potom preložiť do tepla na vykysnutie a vtedy sa vytvorí popraskaná glazúra.
Plnky tvarujeme do valčeka a pripravíme si ich do zásoby. Odoberte z plnky, urobte guľku, obaľte v trstinovom cukre a vytvarujte do tvaru podkovičky alebo polmesiaca.
Plnka musí byť tvarovateľná, teda hustá.
Pečte v rúre rozohriatej na 200 °C asi 8-10 min.

Dobrú chuť, šťastné, pohodové a hlavne v zdraví strávené Vianoce prajeme! ❄️